Přednáška Jana Bonaventury: Daňové aspekty odměňování

V neděli 24. března přijal naše pozvání zkušený daňový poradce Jan Bonaventura (BREDFORD Consulting), který během dopoledního výukového bloku seznámil naše studenty s aktuálními trendy v oblasti odměňování zaměstnanců.
Přednáška obsahovala vše důležité, co by měl vědět každý zaměstnavatel při plánování zaměstnaneckých benefitů nejen v roce 2024.

Obsah přednášky

Studenti na konkrétních modelových příkladech viděli,

  • že ne vždy musí zaměstnavatel usilovat o maximální daňovou uznatelnost,
  • jak správně stanovit obvyklou a přiměřenou cenu,
  • jak správně vyřešit otázky rezidentství,
  • jak aktuálně posuzují české soudy problematiku švarcsystému,
  • jak funguje koordinační výbor a
  • také se dozvěděli více o DIPu.

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) a zaměstnanecké akcie

Tyto investiční a spořící produkty, jejichž cílem je státem zvýhodněné zabezpečení na stáří, zaujaly naše studenty asi úplně nejvíc. 
Pan inženýr Bonaventura tak trpělivě vysvětloval nejrůznější situace, ke kterým by v praxi mohlo docházet.
Padalo mnoho zvídavých dotazů, a tak se naše původně plánovaná čtyřhodinová přednáška protáhla ještě o půlhodinu obědové pauzy. Děkujeme za to!

Rozhovor s Janem Bonaventurou

Protože myslíme i na naše čtenáře a budoucí studenty, položili jsme panu inženýrovi po konci přednášky ještě 5 krátkých otázek.

Jak se Vám dnes přednášelo na Stingu?

Bylo to úžasné a příjemné! Musím ocenit hlavně studenty, protože vstávat v neděli ráno a jít si poslechnout přednášku o daních, tak to klobouk dolů. Je vidět, že jsou motivovaní.

Co Vás nejvíce baví na daňovém poradenství?

Ta pestrost. Daně mají přesah do řady jiných oborů a je nutné se dovzdělávat i v nich. To je samozřejmě někdy náročné, ale o to je pak celé zajímavější.

Jak se s příchodem umělé inteligence změní profese daňového poradce?

Současné nástroje zatím nejsou na takové úrovni, aby dokázaly nahradit práci daňového poradce, ale do budoucna budou určitě zjednodušovat rutinní práci a pomáhat při zpracování informací. Hodně bude záležet i na tom, jak k využívání umělé inteligence přistoupí finanční správa, protože to bude udávat směr budoucího vývoje při práci s daty a jejich kontrole. Uvidíme, jestli pak té práce bude víc nebo míň.

Kdybyste měl tu možnost, co byste v daních změnil?

Pokračoval bych dál v trendu zjednodušování daní. O tom se sice hodně mluví, ale málo se to zatím realizuje. 

Co se týká přístupu finanční správy, tak bych v anonymizované verzi zpřístupnil individualizované informace např. různá vyjádření, která finanční správa poskytuje. Tím by se zvýšila míra informovanosti dalších poplatníků.

Co byste vzkázal lidem, kteří uvažují o tom, jestli vstoupit do profese daňového poradenství?

Aby zvážili, jestli jsou ochotni se neustále vzdělávat. Pokud ano, pak je to velmi zajímavý a perspektivní obor na pomezí ekonomiky a práva. Já ho mohu doporučit.


Jménem Vysoké školy Sting zpracoval Pavel Semerád — garant předmětu Účetní a daňové případové studie, kam si zveme zajímavé osobnosti z oborů účetnictví, daní a auditu. Buďte s námi příště u toho a podejte si přihlášku ke studiu ještě dnes.