Přednášky odborníků z praxe na Vysoké škole Sting (letní semestr 2024)

Na Vysoké škole Sting usilujeme o to, aby naši studenti měli kontakt s odborníky z praxe i během výuky. Jsme proto velmi rádi, že hned čtyři velmi zajímavé osobnosti přijali naše pozvání do předmětu Účetní a daňové případové studie.

Každý z přednášejících měl pro studenty kromě poutavých a poučných příběhů z praxe připravené i případové studie, které pokrývaly účetní, daňovou a auditní oblast.

Digitální transformace účetnictví s Robertem Soudným

Otrocké přiťukávání předem vytištěných dokladů je noční můrou většiny účetních. Bývá i důvodem, proč se studenti středních škol chtějí pracovním pozicím účetních vyhnout.

Jsme proto rádi, že Robert Soudný (wflow) patří mezi průkopníky v oboru, kteří mění zažité stereotypy a pomáhají měnit pohled na budoucnost účetní profese. Pevně věříme, že se účetní dostanou na podobnou prestižní úroveň jako daňoví poradci, auditoři nebo právníci. A to i finančně.

Na Robertově přednášce se studenti mohli sami přesvědčit, že jim při běžné účetní činnosti mohou výrazně pomoci moderní technologie. 

Zaměstnanecké benefity s Janem Bonaventurou

Jan Bonaventura (BREDFORD Consulting, s.r.o.) je daňovým influencerem, který dokáže velmi jednoduše a poutavě vysvětlit i složitější daňovou problematiku. Jasným důkazem je i to, že naši studenti vydrželi poslouchat Honzovu přednášku i po skončení rozvrhového bloku.

Možná si říkáte, co je na zaměstnaneckých benefitech tak zajímavého? A co třeba dlouhodobý investiční produkt nebo zaměstnanecké akcie. A bylo toho podstatně víc.

Účetní závěrka s Janou Jáčovou

Výkazy a jejich interpretace poskytují účetním jednotkám, investorům a dalším uživatelům důležité informace o dění ve firmě. Je proto nezbytné, aby účetní závěrka probíhala dle standardizovaných a důvěryhodných postupů.

Jana Jáčová (UOL) studentům na modelových příkladech ukázala, jak se tohoto leckdy nelehkého úkolu zhostit a jakým chybám se vyvarovat. Máme radost, že tři naše studenty zaujala natolik, že se (snad už brzy) stanou účetními v této 10. největší účetní poradenské společnosti.

Audit s Jakubem Smolíkem

Na přednášku Jany Jáčové navázal Jakub Smolík (Rödl & Partner) s problematikou auditu. Po teoretickém úvodu, který studentům pomohl pochopit činnost auditora, pokračoval Jakub modelovými příklady týkajícími se nejen přiměřenému riziku, ESG reportingu, ale také zprávám a výrokům auditora.

Mě nejvíce zaujaly dva jeho výroky:

  1. Na audit chodíme s pokorou a 
  2. spolupráce s účetními je většinou velmi dobrá

Pevně věřím, že tento vztah mezi účetními a auditory bude přetrvávat i nadále a že k tomu přispěly i tyto přednášky.

Letní semestr je za námi. Už teď ale domlouváme další zajímavé osobnosti, se kterými se můžete potkat v průběhu zimního semestru. Tak neváhejte, podejte si přihlášku na Vysokou školu Sting, abyste o nic zajímavého nepřišli.

Těšíme se na vás.

Jménem Vysoké školy Sting zpracoval Pavel Semerád — garant předmětu Účetní a daňové případové studie, kam si zveme zajímavé osobnosti z oborů účetnictví, daní a auditu.